С дәруменіне өте бай. Құрамында А, В, Е дәрумендерімен қоса калций, калий, магний, натрий, темір, бром және фосфор минералдары бар. Ал қабығы Р дәруменіне бай. Пайдалары:
- - Қанды тазалайды.
- - Жүрек пен тамыр ауруларына қарсы қорғаушы.
- - Холестеринді және жоғарғы қан қысымын түсіруге көмектеседі.
- - Қан тамырдың қатаю және сал ауруларына пайдалы.
- - Жүйкені тыныштандырады.
- - Кешкі астан кейін 1-2 дана желінсе, ұйқысыздық ауруына пайдалы.
- - Иммунитетті күшейтеді. Жөтелге, тұмауға қарсы пайдалы.
- - Ас қорытуды жақсартады.
- - Теріні тазартады. Микробтарды жойып, асқазанды жұқпалы аурулардан сақтайды.
- - Шөлді жақсы қандырады.
- - Қан айналым жүйесін жақсартады.
Мандаринді жеміс күйінде және тосап күйінде жеуге болады. Қабықтарынан эфир майы жасалынады. Қабықтарын үккіштен өткізіп, кекс, торт секілді тәтті тағамдарға қосылып пісіріліп желінсе, жүрек және қан тамырлары ауруларына пайдалы болып келеді.
http://bilim-all.kz/article/54-Mandarin-turaly-ne-bilesiz