Шай ішу — көп адамдардың шөлін қандырып,бас ауруын да емдейді.Алайда осы шай ішудің де ағзаға зияны көп.Шай ішкен кезде осы кеңестерге құлақ түрсеңіздер жақсы болар еді.
1.Аш қарынға шай ішкенде ас қорыту жолындағы ішкі мүшелер зақымдануы мүмкін.
2.Шайды суып қалғанда ішуге болмайды.Суық шайдің кесірінен қақырық көбейеді.
3.Ащы шығарылып ішкен шай денсаулыққа зиян.Егер түнде ащы шай ішсеңіз,ұйқыңыз келмей басыңызды ауыртуы мүмкін.
4.Дәрі-дәрмек қабылдаған кезде шәй ішуші болмаңыз.Ол дәрінің күшін жойып жібереді.
5.Шайді тамақтың алдында немесе тамақтан кейін дереу ішуге болмайды.Тамақ пен шайдің арасы жиырма отыз минуттай болуы тиіс.
6.Тұрып қалған шайді ішпеген жөн.Өйткені шай демделіп жиырма отыз минуттан кейін құрамындағы заттармен қышқылдануды бастайтындықтан бұл кезде шайдің құрамындағы хош иісті заттар мен пайдалы құрамдас бөліктері жарамсыз болып қалады.Сондықтан қайта қайта демделген шайдің пайдасынан гөрі зияны көп.
7.Шайдің құрамындағы адам ағзасына пайдалы элементтер бірінші рет демделген кезде елу пайыз екінші рет демделгенде жиырма пайыз,ал бұдан да көп демделгенде он пайызы ғана ағ заға қабылданады.
8.Шайді көп мөлшерде ішуге болмайды.Қара шайді көп пайдаланудың да зияны көп.Сондықтан шайді ащы емес қалыпты мөлшерде төрт бес кесе ішкен жөн.
Дереккөз reactor.kz